Bij Amidentis helpen we elke dag patiënten om opnieuw comfortabel te kunnen kauwen, spreken én glimlachen. Eén van de meest duurzame en natuurlijke oplossingen bij tandverlies is een tandimplantaat: een kunstwortel die in het kaakbot wordt geplaatst en waarop een kroon, brug of zelfs een volledig gebit komt.
Maar hoe verloopt zo’n behandeling? We nemen u graag mee door het volledige traject.



Consultatie & digitale analyse
Tijdens je eerste afspraak luisteren we naar uw wensen en verwachtingen. We verzamelen alle nodige informatie en nemen een Cone Beam CT-scan om het kaakbot in 3D te beoordelen. Zo kunnen we perfect inschatten of er voldoende bot aanwezig is voor de plaatsing van een implantaat.

Is er te weinig bot aanwezig? Dan is er vaak sprake van botverlies door het langdurig ontbreken van een tand of tanden. In dat geval voeren we eerst een botopbouw uit met kunstbot materiaal. Tijdens deze genezingsperiode soms voorzien we een voorlopig gebit in de geval van een volledige gebitsrehabilitatie of een tand die zich in een esthetische zone bevindt, zodat je toch normaal kunt blijven eten en spreken.
Na dit eerste onderzoek stellen we steeds een duidelijk behandelplan en een transparente prijsraming op.


Daarnaast maken we ook een digitale afdruk van uw gebit, samen met een volledige set foto’s, zodat we een gedetailleerde planning kunnen opstellen. Op basis daarvan kunnen we vlot communiceren met de tandtechnieker en bijvoorbeeld een chirurgische boormal, een tijdelijke kroon of brug ontwerpen die op dezelfde dag van de operatie op de implantaten wordt geplaatst.




Plaatsing van de tandimplantaten
De plaatsing van één of meerdere implantaten gebeurt meestal onder lokale verdoving.
Via een klein sneetje in het tandvlees maken we ruimte in het kaakbot en brengen we het implantaat aan. Indien mogelijk plaatsen we meteen een healing abutment (klein kapje), een tijdelijk kroon of een tijdelijk brug zodat het tandvlees mooi kan genezen.

Is dat op dat moment niet mogelijk? Dan groeit het tandvlees tijdelijk over het implantaat heen. In dat geval volgt later een tweede, kleinere ingreep om het tandvlees vrij te maken en op dit moment een kapje op de implantaat te zeten.
De genezingsperiode duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden, zodat het implantaat stevig kan vastgroeien in het bot.
Kroon of brug: uw nieuwe tand(en)
Zodra het implantaat goed is ingegroeid, maken we de definitieve kroon of brug/prothese.
We nemen een digitale afdruk van de implantaat en tandvlees. Op basis daarvan maken we een perfect passende kroon of brug in hoogwaardige materialen zoals zirconia. Het resultaat? Een vaste tand die natuurlijk oogt en aanvoelt, alsof het uw eigen tand is.
Bij Amidentis werken we met moderne digitale technologieën (CAD/CAM) voor ultieme precisie, esthetiek en duurzaamheid.









Nazorg en opvolging
Na de plaatsing volgen we u zorgvuldig op. Tijdens de controles kijken we naar:
- De gezondheid van het tandvlees
- De stabiliteit van het implantaat
- Je poetsgewoonten en mondhygiëne
Met de juiste zorg kunnen implantaten levenslang meegaan.
Wat kost een tandimplantaat?
De kostprijs van een implantaatbehandeling hangt af van uw specifieke situatie. Elke patiënt is anders, en er zijn verschillende mogelijkheden.
De totaalprijs hangt onder andere af van:
- Het aantal implantaten
- Eventuele botopbouw
- Het gekozen type kroon of vaste brug/uitnembare prothese op implantaten
- De moeilijkheidsgraad van de ingreep
Na de eerste consultatie bezorgen we u steeds een volledige en duidelijke prijsofferte en planning.
Maak een afspraak bij ons voor een persoonlijk adviesgesprek. Wij begeleiden u stap voor stap naar een vaste, op maat oplossing.